6 czerwca 2013

Pizza na cienkim chrupiącym spodzie

Wczoraj wieczorem naszła nas ochota na domową pizzę. Od kiedy stosuję ten przepis prawie wcale nie chodzimy do pizzerii. Mam go z YT z kanału Kocham Gotować. Ciasto jest naprawdę pyszne cienkie chrupiące a wewnątrz puszyste po prostu jest obłędne. 

Składniki na 1 pizzę :

250g mąki typ 450
3/4 łyżeczki soli,
pół łyżki oleju lub oliwy,
5 g suszonych lub 15 g świeżych drożdży,
pół łyżeczki cukru,
135 ml ciepłej wody.


Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozrabiamy z cukrem, odrobiną wody i odstawiamy do wyrośnięcia. Wystarczy, że drożdże "ruszą" Pozostałą wodę mieszamy z solą i olejem. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy i dodajemy wodę z solą i olejem. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Formujemy placek nakładamy sos, ser dodatki i pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce na najniższej półce góra dół w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15-20 minut. Po upieczeniu gotową pizzę zostawić na chwilę do odparowania na kratce. SMACZNEGO !!!
Polecam pieczenie pizzy na blaszkach z dziurkami dzięki temu spód będzie chrupiący 

A oto jedna z bohaterek wieczoru



i blaszka którą polecam. Kupiłam ją kiedyś w Biedronce za 8,99.


1 komentarz: