20 czerwca 2013

Pity

Hejka dzisiaj szybki krótki post. Otóż wczoraj obżeraliśmy się domowymi pitami jedzonko pierwsza klasa a przede wszystkim zdrowe bo bez chemii.



Pita

Składniki na 8 sztuk:

500 g mąki pszennej typ 650
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru,
1 płaska łyżeczka soli
18 g drożdży.

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 3 łyżkami wody. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy drożdże ruszą dodać do mąki wymieszać i dodać wodę wymieszaną z solą i olejem. Gdy wyrobimy ciasto dzielimy na 8 części i odstawiamy do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie kulki spłaszczamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut. Następnie odstawiamy do przestygnięcia na kratkę na 5 minut, nacinamy robiąc kieszonki i nakładamy dowolny farsz z sosami. Smacznego!

Nasze pity były z piersią z kurczaka pieczoną w przyprawach, pomidorkiem cebulką i rukolą z mojego ogródka która bardzo w tym roku obrodziła :o) - wszystko polane domowym sosikiem czosnkowym. Pycha !!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz