5 czerwca 2013

Domowy chlebek z ziarenkami.

Hej!
Zaczynam pisanie od przepisu na chleb, który robimy od dłuższego czasu. Skąd w ogóle pomysł na pieczenie chleba w domu? A stąd, że chleb z piekarni w której od lat kupowało się w mojej rodzinie po prostu się popsuł w smaku, stał się miękki i biały jak chleb tostowy - właściciel zaczął oszczędzać na jakości produktów. Dlatego postanowiliśmy, że koniec z gotowcami i robimy swój. Opłaciło się nie tylko finansowo ale i nasze ciało na tym zyskało bez zmian w diecie schudliśmy z mężem po około 3 kg :) Jemy mniej pieczywa a czujemy się bardziej syci. Nie zapychamy się gąbką z piekarni tylko jemy konkretny zdrowy pachnący chlebuś. Polecam każdemu wypróbowanie tego przepisu. 


Składniki na 2 chleby.
  • 1 kg mąki pszennej typ 650,
  • 600 ml ciepłej wody,
  • 28 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 malutkie łyżeczki soli, 
  • 2 garście siemienia lnianego,
  • 2 garście łuskanego słonecznika,
  • tłuszcz i bułka tarta do keksówek.

Do dużej miski przesiać mąkę i dodać ziarenka. Do miarki wlać ciepłą wodę. Do kubeczka rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać około 10 łyżek wody z miarki. Odstawić rozczyn by "ruszył". Do pozostałej wody dodać olej i sól. 2 keksówki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Gdy rozczyn będzie gotowy dodać go do miski z mąką i ziarnami, wymieszać. Następnie dodać wodę z solą i olejem i wyrobić na gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe podzielić na dwie części, włożyć do keksówek i przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż ciasto będzie wystawać nad górny brzeg keksówki u mnie od 2 do 3 godzin. Gdy chleby wyrosną wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni C i piec 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z keksówek i odstawić do ostygnięcia na metalowej kratce, by dno chleba nie sparowało.
SMACZNEGO  !!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz